Prva sijalica u Bosni i Hercegovini zasijala je u Semizovcu 1890.god

U današnje vrijeme je nezamislivo da živimo bez nje – svjetske metropole ne bi se bez nje mogle vidjeti iz svemira po noću kao što se danas vide, ne bismo mogli noću čitati, itd. Sijalica je električni uređaj koji proizvodi svjetlost iz električne struje. Ona funkcioniše tako što kroz nju prolazi  tanka nit koja se zagrijava i emituje svjetlost. Staklo štiti taj proces od kisika i tako ne dolazi do oksidacije. U tom vremenu je ta tehnologija bila komplikovana, moderna i nepoznata ljudima. Prve sijalice su koristile nit od platina koja je patentirana još 1840.god. od Thomas Alva Edison-a. Nažalost, tehnologija  je bila nezrela da bi radila duže vrijeme. Drugi važan izum je bila nit od ugljena i ona  je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća prije izuma sijalice sa metalnom niti. Sijalica je prvi put zasijala 1881.god. u New York-u.

Bild

Devet godina poslije New York-a građanima je malo poznato da je Semizovac bio prvo mjesto, odmah poslije New Yorka, gdje je sijalica  zasjala, tj. u Bosni i Hercegovini, nedaleko od Sarajeva.  Semizovac je nastao poslije okupacije Bosne i Hercegovine, za vrijeme Austro-Ugarske, a prvi put se u dokumentima spominje 1867. godine. Nažalost, ne postoji mnogo historijskih podataka o njemu.  Na pitanje kako je sijalica dospjela u Semizovac postoji urbana legenda, gdje se kaže da je poznati svjetski naučnik Nikola Tesla koji je tada radio u laboratoriju Thomas Alva Edisona na svom putovanju od New Yorka do Beograda 1890. godine boravio u jednom motelu u Semizovcu. Domaćin je imao mlin i njemu je ponudio nešta revuliconarno tako da je sijalica stigla do Semizovca. Prema historijskim podacima, prva sijalica je zasjala zahvaljujući Austro-Ugarskoj upravi. U tom vremenu u Semizovcu je bila separacija rude mangana koja je iskopavana u Čevljanovićima, nedaleko od Semizovca.  Zbog tadašnjih potreba je izgrađena  mala hidrocentrala s dva generatora jačine 110 w i koja je, osim separacije osvjetljavala je i Semizovac sa nekoliko sijalica.

Tačno 5 godina kasnije sijalica je dospijela u Sarajevo. Nekoliko godina od pojave prve sijalice, u jednom broju Večernjih novina izašao je članak pod naslovom “Njujork, pa Semizovac!”. Skoro svaki privatnik u Semizovcu  je imao  u svojoj radnji uokviren članak.  Zbog ovog historijskog događaja je izgrađen i spomenik u Semizovcu, i to u dvorištu Osnovne škole „porodice efendije Ramić. Bild

Sijalice su u starom vremenu imale rok trajanja otprilike 150 sati i bile su neefiaksne, a danas, moderne sijalice traju otprilike 6000 sati i mnogo su efikasnije.  U današnje vrijeme ove stare sijalice se zbog svog  niskog faktora iskorištenja energije sve više zamjenjuju drugim izvorima svjetla kao što su fluorescentno svjetlo ili diode sa svjetlosnom emisijom, no kakogod sve to ne bi bilo moguće bez ove pretače.

Komentariši